Beste Riesenlovers

Xantor werd bij Dorien geboren samen met meerdere X’jes in ‘t zelfde nest in Borkel & Schaft op 14 maart 2003 waar hij als pup werd verkocht aan een kinderrijke familie uit het Zuidoosten van het land, waar hij helaas niet lang mocht blijven, omdat “de mevrouw” hare meneer voor de keuze had gesteld: zij weg of de hond weg! In zijn plaats had ik waarschijnlijk anders gekozen, maar zijn keuze viel (helaas voor hen) op Xantor, gelukkig voor ons tenslotte. Xantor was ruim 7 maanden oud toen hij met zijn uitgesproken jongeknullenstreken en zijn hele hebbe & houwe bij ons zijn intrek nam toen nog in Breda. Het was nogal een lachwekkend gezicht toen we met hem bij Dorien vertrokken achteren in de laadruimte van de kleinste blauw/wit-geblokte smart : al wat je door de ramen zag was een en al zwarte plushen hond die als een sardientje in een blikje was gepropt….

Flashback

Jaren daarvoor had ik, William, bij vrienden van me in Kapellen (Belgie) de ries Carlo Of Dutch Spirit en twee zwarte dwergen uit dezelfde kennel ontmoet en was onvoorstelbaar onder de indruk van het ras en vooral van deze drie persoonlijkheden. Op dat moment wist ik al meteen dat ik vroeg of laat ook zo’n roedel bij elkaar wilde verzamelen. Zo gezegd zo gedaan.

Einde 2002 gingen Marco en ik trouwen. Vindingrijk als Marco soms is, kreeg ik van hem als huwelijkscadeau … ja, natuurlijk : een zwarte dwergschnauzerteefje van 7 weken. Het beestje heeft een krullend wollen vachtje, zijdezacht en alleen maar scheerbaar; neigt eerder naar grijs en bruin dan naar zwart, maar oh wat is ze – afgezien daarvan – toch verschrikkelijk lief en aardig. Het enige is bij overmaat van ramp : ik heb ze wel cadeau gekregen, maar ze heeft Marco boven mij als haar baasje uitverkoren. Nou ja, jammer voor mij, maar het zij zo en ik gun ze beiden hun liefde voor elkaar. Geen nood, want niet veel later, einde 2003, kwam Xantor ons gezinnetje binnengehuppeld. Ik had meteen het riesenvirus te pakken. Ik val namelijk meer voor woeffen van een groter kaliber. Die hond heeft mij direct dermate vertedert dat ik er niet aan kan weerstaan. Hij mocht het hele huis op die leeftijd nog immer onderpiesen, de houten lambriseringen van de muren doorboren, de deuren kapot krabben en alles wat ze voor streken in hun jonge lijf hebben was hem toegestaan, want “mijn kind braaf kind !”. Het werd wel een heel andere ervaring dan met de twee labradorzusjes en de Duitse dog die ik daarvoor van 1988 tot 2000 samen heb gehad. Dit werd veel ondeugender.

Door werkomstandigheden moest ik van het diepste zuiden vh land verhuizen naar het hoogste noorden, maar geen nood, want in noordoost-Friesland hebben we vele en lange dijken, mooie uitgestrekte natuurgebieden (Lauwersmeer enzo) en ruimte zat, opdat onze gebaarde viervoeters zich optimaal in hun nopjes kunnen voelen. Ondertussen is onze jongen al behoorlijk groot geworden, maar lieve hemel, wat een lastige puber is hij ongeveer een jaar lang geweest zeg ! Gehoorzamen stond niet in zijn woordenboekje, eigenzinnigheid troef, dwars, heftig en fel. Afijn, zijn edele juwelen hebben we hem tot mijn grote spijt moeten laten ontnemen, want inclusief onze eigen ruggen geraakten behoorlijk onder de krassen van zijn pogingen tot….

Vanaf Xantor’s 2de verjaardag is hij zienderogen in alle aspecten volwassener beginnen worden. Hij is geëvolueerd tot een schattige schoothond, voor ons althans. Hij heeft er een zwarte middenslagteef als gezelschap overdag van me bijgekregen en dat zat meteen puik. Hij en Donnatella zijn “vier poten op 1 buik”. Aan de andere kant heeft hij ook zo zijn speciale gebruiksaanwijzingen met zich meegebracht hoor.

Hij heeft een behoorlijke hekel aan fietsers. Hij vindt katten en wilde konijnen zo interessant dat hij er compleet doofstom door wordt en geen richtlijn meer hoort. Mannen met petjes en jonge meisjes met lange blonde haren vindt hij er uitzien als materie om aanvalsoefeningen op uit te voeren, vooral als hij aan zijn lange lijn loopt. Zijn territorium ziet hij stukken groter dan ons eigen huis en tuin : ook een paar hectares en straten daaromheen moet hij zonodig heldhaftig bewaken, vooral als hij wordt uitgelaten vergezeld van zijn kleinere pupillen. Om maar te zwijgen over zijn waakzaamheid in de auto. Leuk is dat, vooral als je de Drive In van de McDonalds gebruikt …. hahah. Hij neemt onvoorwaardelijk ten allen tijde de verdediging voor zijn baasjes op en, ook voor zijn inmiddels tot 5 exemplaren aangegroeide roedel. Hij is de man in huis, hard, kordaat, maar met een klein gouden hartje. Anderen zullen hem weliswaar als “gevaarlijk” aanzien, maar wij weten wat voor een schat met prachtige kwaliteiten hij is.

Bovendien heeft Dorien ons een zeer mooie en aantrekkelijke macho bezorgd, voor ons 1 uit de 1000. Hij zwemt als een zeehond en heeft een onuitputtelijke conditie. Iedere zondag mogen ze met z’n allen lang en breed loslopen en zwemmen in ‘t meer. Dan zijn alle mensen en honden die erbij komen : zijn beste maatjes, want dan kan hij lekker opscheppen en imponeren, onze fiere gieter.

Vier keren per jaar viert hij ook feest wanneer hij in Drachten naar de “haute coiffure” bij Wilma (hondentrimster) op bezoek mag gaan. Hij springt vanzelf op de kaptafel en valt er haast bij in slaap, zo lekker vindt hij het om door aardige (vooral) dames behandeld te worden. Een echte vrouwengek is het. Zijn beste vriendin heet Leonie, de buurvrouw en tevens zijn oppas overdag. Zij laat hem minstens een keer per dag uit in de middag op de dagen dat wij beiden werken. (Wij laten ze allen ook minstens nog een keer of twee uit hoor…) Voor haar gaat hij eveneens door een vuur net zoals voor ons. Gek is dat allemaal, want als je voor ‘t eerst bij ons over de vloer komt, moet je oppassen dat hij je niet oppeuzelt, maar eens hij heeft ingezien dat je wel kosjer bent, waakt hij mede over jou. We zijn heel trots op hem en willen hem nooit meer kwijt.

Nou we het toch over Leonie hadden. Heel binnenkort krijgt ze van ons een Riesenschnauzer cadeau, uiteraard ook Of Dutch Spirit…
En nu maar hopen dat haar nieuwste troetel zich lekker zal voelen bij onze kudde. Vervolg gegarandeerd.

William

Posted by
Bert

Geef een antwoord